"ΟΡΕΙΑΣ"

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου

25/11/2018 ➡ Άντισσα - σπηλιά του Ορφέα - Μονή Υψηλού

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
25/11/2018 ➡ Άντισσα - σπηλιά του Ορφέα - Μονή Υψηλού 25/11/2018 ➡ Άντισσα - σπηλιά του Ορφέα - Μονή Υψηλού Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου "ΟΡΕΙΑΣ"

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018, 70 περίπου πεζοπόροι με αποφασιστικότητα και καλή διάθεση ξεκινήσαμε για να γνωρίσουμε νέα, υπέροχα μονοπάτια με τα χρώματα του φθινοπώρου.

Σε απόσταση περίπου 5,5 χλμ από την Αρχαία Άντισσα φτάσαμε στην περιοχή Ράσκα. Η περιπετειώδης διάσχισης μιας κάπως απότομης αλλά εντυπωσιακής ρεματιάς μας οδήγησε σε ένα άνοιγμα στο βράχο, πίσω από το οποίο βρίσκεται ο ¨Σπήλιος, ή σπηλιά του Ορφέα, το μεγαλύτερο πάντως σπήλαιο της δυτικής Λέσβου με ασβεστολιθικά πετρώματα, έκτασης γύρω στα 600 τ.μ. Ίχνη ανθρώπινης παρουσίας εντοπίζονται εκεί ήδη από τα προϊστορικά χρόνια και φημολογείται πως λειτούργησε και ως Μαντείο του Ορφέα. Ένας μεγάλος θάλαμος χωρίζεται στα δυο, από λαξευτούς ογκόλιθους που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν η θέση και το σχήμα τους είναι θαύμα της φύσης ή αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης. Το ξεχωριστό σημείο της διαδρομής ήταν η κατάβαση από το βράχο με σχοινί, έστω για λίγα μέτρα.
Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς τη Μονή Υψηλού, στην κορυφή του όρους Όρδυμνος, αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο. Ήδη γνωστό από τον 7ο αιώνα, φιλοξένησε ασκητές και κατόπιν λειτούργησε ως μοναστήρι. Το 1967 καταστράφηκε από φωτιά το βορειοδυτικό μέρος της Μονής μαζί με το Ναό. Η αναστήλωση έγινε το 1971. Ο ευγενικός μοναχός μας ξενάγησε στο μουσείο όπου υπάρχουν κειμήλια ανεκτίμητης αξίας, με ξεχωριστή την εικόνα της Αποκαθήλωσης του Χριστού που ζωγράφισε και κατόπιν χάρισε στο μοναστήρι μετά την ανταλλαγή πληθυσμών ο μουσουλμάνος και Τούρκος γιατρός Χουσνί Βέη. Πρόκειται για χώρο ηρεμίας και κατάνυξης με φανταστική θέα μέχρι το Σίγρι. Κατεβήκαμε το παλιό πετρόκτιστο μονοπάτι που ακολουθούσαν οι μοναχοί για να φτάσουν στο ναό κι επειδή νηστικό αρκούδι δε χορεύει, καταλήξαμε σε ταβέρνα της περιοχής με καλό φαγητό και πολύ χορό και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την άλλη βδομάδα

Χάρτης

ορφεας

Φωτογραφίες

Επιμέλεια

  • Κείμενο:  Ράνια Κεχαγιά
  • Φωτογραφίες:  Στέλλα Αντωνίου, Ηρώ Βεκρή, Ράνια Κεχαγιά, Χρίστος Κώνστας, Βασίλης Ραϊστέλλης

FacebookLesvosPro

GineMelosSyndesmoi

Μετάφραση - Translate