"ΟΡΕΙΑΣ"

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου

Τα Πρώτα Bήματα

Θα θέλαμε στην ενότητα αυτή να κάνουμε μια αναδρομή στο πώς ξεκίνησε ο σύλλογος...

Την ιδέα να γνωρίσουμε την Λέσβο και τις ομορφιές της περπατώντας την είχε ο συνάδελφός μου στο τότε Υπουργείο Αιγαίου Ιγνάτης Μαραγγέλης. Αυτός η συμβία του και εγώ αρχίσαμε τις Κυριακές του χειμώνα του 2008 να περπατάμε αρχικά σε σηματοδοτημένα μονοπάτια με την βοήθεια των χαρτών της ΕΤΑΛ (Εταιρεία Ανάπτυξης Λέσβου) η οποία μας προμήθευσε επιπλέον σακίδια πλάτης και μπατόν.

Σε μια από τις επόμενες Κυριακές ήρθε μαζί μας η Ηρώ Βεκρή ο Νίκος Αθανάσης, ο συνάδερφος Νίκος Χατζηγιαννάκης και κάπως έτσι ο ένας έφερνε τον άλλον, μεγάλωνε η παρέα, μέχρι που φτάσαμε να περπατάμε 20 και 30 άτομα.Συν τω χρόνο ανακαλύπταμε νέα μονοπάτια, νέους προορισμούς, καινούργιους ανθρώπους.

Το επόμενο έτος (2009) έπεσε η ιδέα να φτιάξουμε σύλλογο προκειμένου να περπατάμε ποιο οργανωμένα, με οράματα όπως να πηγαίνουμε με πούλμαν στους προορισμούς μας, να φτιάξουμε ορεινό καταφύγιο και πολλά άλλα που με το χρόνο και σαν φυσικό επακόλουθο σιγά - σιγά υλοποιούνται.

Την υλοποίηση συγκρότησης συλλόγου ανέλαβε ο Ιγνάτης Μαραγγέλλης με τη βοήθεια και στήριξη του Νίκου Χατζηγιαννάκη, του Μενέλαου Γεωργαντέλη, την δικιά μου και του Αλέξανδρου Καραβά ο οποίος ανέλαβε να φτιάξει το σήμα του Συλλόγου.

Έτσι με την βοήθεια της Συμβολαιογράφου Πέρσας Αβαγιάννη η οποία μας πρότεινε το όνομα ‘ΟΡΕΙΑΣ’ αποφασίσαμε να αναθέσουμε στη Δικηγόρο Ανθίπη Τσορβά την σύσταση του Σωματείου με την επωνυμία ‘ΟΡΕΙΑΣ’ ’ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ’ .

Στις 11 Νοεμβρίου 2009 κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης το καταστατικό μας, υπογεγραμμένο από τα κάτωθι 29 ιδρυτικά μέλη:
Ιγν. Μαραγγέλη, Ηρώ Βεκρή, Αλεξ. Καραβά, Ηρ. Κουντουρέλλη, Πέτρο Ανδριώτη, Νίκο Χατζηγιαννάκη, Μίνα Κούρτη, Θεόδ. Κουρουγένη, Μεν. Γεωργαντέλλη, Παν. Φουντούρη, Βασ. Πανταζή, Νικ. Αθανάση, Παν. Φραντζή, Μαν. Καριώτη, Δημ. Γεωργαντέλλη, Πέρσα Αβαγιάννη, Ιουλία Πέτρου, Αναστ. Δεληγιάννη, Μ. Δεληγιάννη, Ευαγ. Παπαδημητρίου, Βασ. Ασμάνη, Μιχ. Μακρή, Πελαγία Καπνουλά, Χριστ. Μανδυλά, Αρίων Λαινά, Μ. Βαμβακίτου, Αντ. Κυριακόπουλο, Ελένη Τριανταφύλου και Βιργινία Κρητικού.

Την Άνοιξη του 2010 μας επιδόθηκε το Καταστατικό και προκηρύχθηκαν οι πρώτες εκλογές από τις οποίες αναδείχθηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο με τα κάτωθι μέλη:
Ιγνάτης Μαραγγέλης
Νίκος Χατζηγιαννάκης
Νίκος Αθανάσης
Ηρώ Βεκρή
Ιουλία Πέτρου
Μίνα Κούρτη
Θεόδ. Κουρουγένης

Και αναπληρωτές τους:
Μενέλαο Γεωργαντέλλη
και Αλέξανδρο Καραβά

Για το Πειθαρχικό Συμβούλιο
Στέλλα Γιαγά, Μιχάλης Μακρής, Ευάγγελος Παπαδημητρίου

Για λόγους τιμής και καθόσον πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Συλλόγου, αποφασίσαμε ομόφωνα ο Ιγνάτης Μαραγγέλλης να γίνει Πρόεδρος με Γραμματέα την Ηρώ Βεκρή, Ταμία τον Νίκο Αθανάση και μέλη τους Νίκο Χατζηγιαννάκη, Ιουλία Πέτρου, Μίνα Κούρτη και Θεόδωρο Κουρουγένη.

Όμως το πρώτο Δ.Σ. αποδείχτηκε λίαν βραχύβιο καθόσον οι διαφωνίες των μελών περί των στόχων του Συλλόγου ήταν αγεφύρωτες. Έτσι στο τέλος του καλοκαιριού του 2010 προκηρύχτηκε γενική Συνέλευση και στη συνέχεια νέες εκλογές και ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβούλιο για την επόμενη διετία.
Έτσι με την εκλογή νέων Δ.Σ., κάθε διετία, (εμφαίνονται παρακάτω) φτάσαμε στο σημερινό.

Μυτιλήνη 15-11-2016
Θόδωρας Κουρουγένης
Μέλος σε όλα τα  ΔΣ του ΟΡΕΙΑΣ πλήν ενός.

FacebookLesvosPro

GineMelosSyndesmoi

Μετάφραση - Translate