"ΟΡΕΙΑΣ"

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου

19/02/2017 ➡ Παλαιόκηπος - Παλιόκαστρο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
19/02/2017 ➡ Παλαιόκηπος - Παλιόκαστρο 19/02/2017 ➡ Παλαιόκηπος - Παλιόκαστρο Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου "ΟΡΕΙΑΣ"

Το μήνυμα της Πέμπτης φαινόταν λίγο απειλητικό. «Παρά τον βροχερό καιρό», μας έλεγε, «το κυριακάτικο ραντεβού μας παραμένει σταθερό στις 10 το πρωί για να ανέβουμε στο Παλαιόκαστρο του Παλαιοκήπου στη Γέρα». Φαίνεται πως η προειδοποίηση για τον βροχερό καιρό αποθάρρυνε κάποιους φίλους. Έτσι την Κυριακή το πρωί, 21 τολμηροί πεζοπόροι ξεκινήσαμε από τον Παλαιόκηπο σε μια διαδρομή μέσα από ελιές, ομαλή στην αρχή και μέχρι την Παναγιά την Κρυπτή, τη Σπηλιώτισσα. Εκεί έγινε μια πρώτη στάση και η Έλσα, η πρόεδρος του συλλόγου, ανέλαβε να πει λίγα ενημερωτικά για το εκκλησάκι. Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση, το όνομα του το πήρε γιατί κτίστηκε σε ένα απόμερο μέρος μέσα σε μια σπηλιά που σχηματίζουν οι βράχοι. Οι περιποιημένοι χώροι γύρω από την εκκλησία παλιότερα το καλοκαιράκι έσφυζαν από ζωή, καθώς τα καλοκαιρινά πανηγύρια ήταν πολύ συνηθισμένα για τους κατοίκους του Παλαιόκηπου. Η παράδοση μάλιστα αναφέρει πως το χωριό δεν κατοικήθηκε ποτέ από Τούρκους στη διάρκεια της τουρκοκρατίας στη Λέσβο. Η αιτία, λένε, ήταν ένας γέρος που γύριζε γύρω από το χωριό και διέδιδε μεταξύ των μουσουλμάνων πως στο χωριό υπάρχει πανούκλα, εμποδίζοντας κάθε σκέψη για μόνιμη κατοικία των τούρκων εκεί. Ο γέρος αυτός δεν ήταν άλλος από τον μετέπειτα Άγιο Ερμόλαο, τον τιμώμενο άγιο του χωριού.
Ο Παλαιόκηπος είναι φημισμένος ακόμα γιατί εκεί γεννήθηκε το 1478 ο ξακουστός ναύαρχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα. Ο πατέρας του καταγόταν από τα Γιαννιτσά και η μητέρα του, ελληνίδα χριστιανή από τη Λέσβο, ονομαζόταν Κατερίνα. Ο Μπαρμπαρόσα θεωρείται οργανωτής του οθωμανικού στόλου, στον οποίο κατείχε τον βαθμό του ναυάρχου. Αργότερα έγινε σουλτάνος του Αλγερίου και τελικά Μπεϊλέρ Μπέης (Αρχιμπέης) του Αιγαίου, ένα από τα μεγαλύτερα οθωμανικά αξιώματα.
Μετά τις απαραίτητες αυτές «ιστορικές διαδρομές» των περιπατητών, συνεχίστηκε η πεζοπορική διαδρομή μέσα σε μονοπάτια ανάμεσα στο ελαιώνα, σε μια περιοχή γεμάτη ρυάκια και βλάστηση. Η διαδρομή γινόταν όλο και πιο ανηφορική ενώ μπροστά μας άρχισε να φαίνεται σε αρκετό υψόμετρο ο λόφος του Παλαιοκάστρου. Λίγο πριν την κορφή μια ακόμα αντιξοότητα έκανε την εμφάνιση της. Οι πρώτες ψιχάλες της βροχής. Οι πεζοπόροι δεν πτοήθηκαν. Τα απαραίτητα αδιάβροχα βγήκαν και η ανάβαση στη κορυφή συνεχίστηκε. Η κορυφή του Παλαιόκαστρου μας αποζημίωσε. Μια πανοραμική θέα όλων των χωριών της Γέρας και ο κόλπος της Γέρας μαζί με τον συννεφιασμένο ουρανό, συνέθεσαν μια εικόνα απίστευτης ομορφιάς.
Με λίγα λόγια η Έλσα μας ξενάγησε νοερά στο Παλαιόκαστρο, τα ερείπια του οποίου δείχνουν πως ήταν ένας χώρος – συγκέντρωσης, αλλά και παρατηρητήριο για να προστατεύονται οι κάτοικοι του χωριού από τους πειρατές. Τα ερείπια των τειχών του μαρτυρούν πως ήταν χτισμένα από μάρμαρα και σχιστόλιθους που αφθονούν στο διπλανό εγκαταλειμμένο λατομείο, καθώς και με ασβέστη, όπως μαρτυρούν κάποιοι παλιοί ασβεστοκάμινοι.
Συνεχίσαμε παίρνοντας τον κατηφορικό δρόμο της επιστροφής. Με τις σταγόνες της βροχής να ξαναεμφανίζονται απειλητικές, χωρίς να πτοηθούμε, περάσαμε μέσα από το παλιό λατομείο και συνεχίσαμε στα μονοπάτια ανάμεσα στον ελαιώνα. Μετά από 3 χιλιόμετρα περίπου φθάσαμε στο χωριό του Παλαιόκηπου. Ο καιρός μας έκανε το χατίρι και η βροχή ξεκίνησε μόλις επιστρέψαμε στα αυτοκίνητά μας. Για τους περισσότερους η εκδρομή συνεχίστηκε στη ταβέρνα – καφενείο του Πλακάδου με κρασί, ούζο και τοπικούς μεζέδες.
Μια ακόμα εκδρομή του Ορειάς έφτασε στο τέλος της. Ραντεβού την επόμενη βδομάδα.

Χάρτης

 2017 02 19 palaiokipos paliokastro map

Φωτογραφίες

Επιμέλεια

  • Κείμενο: Δημήτρης Μάντζαρης
  • Φωτογραφίες: Γιώργος Κουτλής

FacebookLesvosPro

GineMelosSyndesmoi

Μετάφραση - Translate