"ΟΡΕΙΑΣ"

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου

15/10/2017 ➡ Απεργούσα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
15/10/2017 ➡ Απεργούσα 15/10/2017 ➡ Απεργούσα Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου "ΟΡΕΙΑΣ"

Δυο λεωφορεία, ξεκίνησαν την Κυριακή το πρωί, 15 Οκτώβρη, γεμάτα από μέλη και φίλους του Πεζοπορικού Συλλόγου «Ορειάς», για μια περιπατητική περιήγηση, που άρχισε έξω από το χωριό Σταυρός, παράλληλα με το Βούρκο ποταμό, σε μια υπέροχη ορεινή διαδρομή, ανάμεσα από πεύκα και ελιές.
Μετά από ανηφορικό περπάτημα δύο ωρών περίπου, η θέα γίνεται μαγευτική και μπροστά μας απλώνεται η υπέροχη παραλία των Βατερών και η καταγάλανη θάλασσα.
Στην απομακρυσμένη παραλία «Απεργούσα», που τη χωρίζει ένας πελώριος βράχος από τα Βατερά, μας περίμενε το επαγγελματικό πλοίο αναψυχής «Ασπασία» και σε ένα δεκάλεπτο περίπου, έδεσε στη πρωτόγονη προβλήτα της Παναγιάς της Κρυφτής.
Μέσα σε βράχια, σε απροσπέλαστο σημείο, σε αυτή την απόκρυφη και απόκρημνη τοποθεσία, εκεί βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Κρυφτής και αγναντεύει τη θάλασσα, παρέα με τα αγριοπερίστερα.
Εκεί υπάρχει και ιαματική πηγή, που ανήκει στις χλωριονατριούχες πηγές, επειδή είναι πολύ κοντά στη θάλασσα και όπως λέγεται έχει ασήμαντη ραδιενέργεια. Η θερμοκρασία του νερού είναι 43 με 45 βαθμούς Κελσίου. Η πηγή ανακαλύφτηκε το 1864. Δεν έχει γίνει δυστυχώς καμία προσπάθεια για την αξιοποίηση της μέχρι σήμερα και είναι κρίμα.
Όπως μου διηγιόταν η μητέρα μου, που είχε καταγωγή από το Παλιοχώρι, ο θρύλος λέει πως μία πανέμορφη Ελληνοπούλα που την κυνηγούσαν Τούρκοι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, καθώς έτρεχε για να γλιτώσει από τον ερωτικό στόχο των αλλόθρησκων, έφτασε σε αυτό το μέρος που είναι αδιέξοδο γιατί το βουνό κατεβαίνει μέχρι τη θάλασσα. Εκείνη τότε παρακάλεσε το Θεό να τη σώσει από τους διώκτες της και, ξαφνικά, άνοιξαν τα πελώρια βράχια και την έκλεισαν σε μία σπηλιά. Μέχρι σήμερα λένε πως η μορφή της κοπέλας είναι αποτυπωμένη πάνω σε ένα βράχο πάνω από το ξωκλήσι, που κάποιοι λένε πως το έχτισαν οι διώκτες της αφού βαφτίστηκαν Χριστιανοί και ότι τη μορφή της μπορούν να τη δουν μόνο όσοι έχουν αγνή ψυχή!....
Με το πέρασμα των χρόνων έχουν αλλοιωθεί ή ξεχαστεί πολλά αλλά δεν παύει η γοητεία του όμορφου τοπίου της Παναγιάς της Κρυφτής!!...
Μπάνιο από λίγους τολμηρούς στα γαλαζοπράσινα νερά δίπλα στη ζεστή πηγή και επιστροφή με το σκάφος στα Βατερά για φαγητό.
Μια όμορφη φθινοπωρινή ζεστή μέρα με επίσκεψη σε όμορφα μέρη του νησιού.

 

 Χάρτης

 apergousa map

Φωτογραφίες

Επιμέλεια

  • Κείμενο: Άσπα Κοπανέλλη- Αβαγιανού
  • Φωτογραφίες:  Έφη Βαλάση-Σκλάβου, Γιώργος Κουτλής

FacebookLesvosPro

GineMelosSyndesmoi

Μετάφραση - Translate