"ΟΡΕΙΑΣ"

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου

08/10/2017 ➡ Αύλωνα της Γέρας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
08/10/2017 ➡ Αύλωνα της Γέρας 08/10/2017 ➡ Αύλωνα της Γέρας Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου "ΟΡΕΙΑΣ"

Το καλοκαιράκι πέρασε, η θερμοκρασία άρχισε σιγά σιγά να πέφτει, δημιουργώντας έτσι τις κατάλληλες συνθήκες για το ξεκίνημα των πεζοποριών του Ορειάς. Για τα εγκαίνια της νέας πεζοπορικής χρονιάς, 9η κατά σειρά, επιλέχθηκε μια εύκολη διαδρομή, δέλεαρ ίσως για νέους φίλους του Ορειάς!
Το πρωί λοιπόν της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2017, αν και η απειλή της βροχής ήταν αρκετά έντονη, δεν κατάφερε να αποθαρρύνει 109 άτομα που συγκεντρωθήκαμε για την καθορισμένη πορεία. Το ραντεβού μας ήταν στις 10:00 π.μ. στο γνωστό σημείο, απ’ όπου ξεκινήσαμε με τα Ι.Χ. αυτοκίνητα για τον Αύλωνα της Γέρας, έναν οικισμό σε απόσταση 5 περίπου χιλιομέτρων από το Πέραμα. Τελικός προορισμός ήταν η παραλία «Κατσίνια» με το ονομαστό «νταλιάνι». Για τα παλαιότερα μέλη του Ορειάς η διαδρομή ήταν γνωστή. Οι περισσότεροι όμως από τους πεζοπόρους είχαν για πρώτη φορά την ευκαιρία να επισκεφθούν αυτή την περιοχή.
Μετά την θερμή υποδοχή των νέων αλλά και παλαιών μελών από την Πρόεδρο Έλσα και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. και τις καιρικές συνθήκες να έχουν βελτιωθεί αρκετά, με τον ήλιο να έχει κάνει αισθητή την παρουσία του, ξεκινήσαμε την πορεία μας. Ακολουθήσαμε ένα όμορφο παραθαλάσσιο μονοπάτι, που μας οδήγησε στην παραλία «Φτέλι», πρώτο σταθμό της διαδρομής. Μετά από μια ολιγόλεπτη στάση, συνεχίσαμε το μονοπάτι για τον δεύτερο σταθμό, την παραλία «Πεύκος»: Μια πραγματικά όμορφη όσο και άγνωστη στους πολλούς παραλία, που συνδυάζει αρμονικά το χρώμα της θάλασσας με εκείνο των πεύκων που κατεβαίνουν να την συναντήσουν μέχρι κάτω στην ακρογιαλιά. Η ομορφιά του τοπίου ήταν πρόκληση για τους φωτογράφους της παρέας που δεν μπορούσαν παρά να την αποθανατίσουν με πολλές πολλές φωτογραφίες.
Έχοντας αφήσει πίσω την παραλία του «Πεύκου», με τα σύννεφα να μαζεύονται και να μαυρίζουν το γαλάζιο του ουρανού, συνεχίσαμε για την τελευταία παραλία της διαδρομής, τα «Κατσίνια». Φτάνοντας εκεί ο Γιώργος, γραμματέας του Συλλόγου, μας ενημέρωσε περιληπτικά για τον τρόπο που λειτουργεί το «νταλιάνι», ένα είδος ιχθυοπαγίδας, τα τελευταία 180 χρόνια (!!!), αφήνοντας τις λεπτομέρειες για τον κυρ-Παντελή, ψαρά και γνώστη της περιοχής. Σύμφωνα λοιπόν με τις μαρτυρίες του κυρ-Παντελή, το συγκεκριμένο «νταλιάνι» τροφοδοτεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεκάδες οικογένειες ψαράδων της περιοχής της Γέρας. Μάλιστα, τον δύσκολο χειμώνα της Κατοχής (1941- 1942), ήταν αυτό που έσωσε από την πείνα χιλιάδες φτωχούς Γεραγώτες. Σήμερα το «νταλιάνι» ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου κι έχει μπει στο «μάτι» αρκετών εταιρειών που εκμεταλλεύονται ιχθυοτροφεία, λόγω της παραγωγικής του ικανότητας.
Η ώρα είχε περάσει όταν τελείωσε η χρήσιμη και κατατοπιστική ενημέρωση του κυρ-Παντελή και πήραμε το δρόμο της επιστροφής στον Αύλωνα, όπου είχαμε αφήσει τα Ι.Χ. αυτοκίνητα. Ευτυχώς οι ασθενείς ψιχάλες της βροχής δεν έπεσαν παρά μόνο όταν είχαμε πια φτάσει και επιβιβαστεί στα αυτοκίνητα. Εκεί, άλλος για Μυτιλήνη τράβηξε κι άλλος για ταβέρνα προς αναπλήρωση δυνάμεων και θερμίδων που χάθηκαν στην διαδρομή!
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους καλή πεζοπορική χρονιά, με υγεία (πάνω απ’ όλα...) και καλή διάθεση! Αν υπάρχουν αυτά τα δύο, ακόμα και οι λίγο πιο δύσκολες και κουραστικές διαδρομές, έρχονται για να «γεμίσουν» με τον καλύτερο τρόπο τα Κυριακάτικα πρωινά μας.


 

 Χάρτης

 ΔΟΚ Αύλωνας1 Φτέλι Κατσίνια 2 10 2017

Φωτογραφίες

Επιμέλεια

  • Κείμενο: Στρατούλα Βαΐτη
  • Φωτογραφίες:  Έφη Βαλάση-Σκλάβου, Παναγιώτης Λιναρδής, Γιώργος Κουτλής
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: 22-23/09/2018 ➡ Ακολουθώντας τα ίχνη της αρχαίας Ερεσίας »

FacebookLesvosPro

GineMelosSyndesmoi

Μετάφραση - Translate