"ΟΡΕΙΑΣ"

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου

06/11/2022 ➡ Πεζοπορία στον καστανιώνα Αγιάσου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
06/11/2022 ➡ Πεζοπορία στον καστανιώνα Αγιάσου 06/11/2022 ➡ Πεζοπορία στον καστανιώνα Αγιάσου Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου "ΟΡΕΙΑΣ"

Την Κυριακή 06-11-2022 παρά τις δυσοίωνες μετεωρολογικές προβλέψεις για την επέλαση της κακοκαιρίας EVA, 56 τολμηροί και αποφασισμένοι πεζοπόροι απολαύσαμε τα χρώματα του φθινοπώρου που αυτή την εποχή αναδεικνύονται μοναδικά στο ορεινό και πανέμορφο χωριό της Αγιάσου, με την ευκαιρία και των εκδηλώσεων για τη 18η γιορτή του κάστανου και του αγιασώτικου μήλου.
Από τη διακλάδωση του επαρχιακού δρόμου Αγιάσου - Μεγαλοχωρίου, στο ύψος του ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας, βαδίσαμε προς το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου. Λίγο πριν το ξεκίνημα ανεβήκαμε στο οροπέδιο του Ξυλόκαστρου με πανοραμική θέα στα γύρω ορεινά τοπία. Ακολουθήσαμε την ποδηλατική διαδρομή WATER - PIT (ΝΕΡΟΛΑΚΟΣ) με μήκος 2.400 μέτρα, η οποία ξεκινά λίγο πιο κάτω από τον Άγιο Φανούριο σε υψόμετρο 850 μέτρων, συναντά το ποταμάκι και καταλήγει στα Πόταμα, στο πρώην κτήμα Τζηρίδη, σε υψόμετρο 750 μέτρα, και στα Λασπούδια ακολουθώντας πότε τη μία όχθη και πότε την άλλη. Από εκεί περπατάμε στον αγροτικό δρόμο της περιοχής Πόταμα για περίπου ένα χιλιόμετρο μέχρι το κτήμα Στρατή Ηλιογραμμένου, για να πάρουμε την ποδηλατική διαδρομή PARADISE (ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ), όνομα και πράγμα, η οποία ξεκινά από το κτήμα Στρατή Ηλιογραμμένου, κινείται δεξιά από την πατωμένη ή πατουμένη της Πατσαβούρας, συναντά το μονοπάτι που έρχεται από την περιοχή Πόλες και καταλήγει στο Φολίδι από όπου βγαίνουμε στο χωριό. κατηφορίσαμε στα μονοπάτια του καστανιώνα, όπου τα χρυσαφιά φύλλα των φυλλοβόλων δέντρων, όσα παραμένουν στα κλαδιά κι όσα σχηματίζουν παχύ στρώμα στο έδαφος συνθέτουν παραμυθένιες εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς.
Η διαδρομή μας πλημμύρισε τις αισθήσεις μας με χαρακτηριστικές φθινοπωρινές εικόνες, τόσο λόγω των χρυσαφιών φύλλων των δέντρων που σχηματίζουν παχύ στρώμα στο έδαφος και μυρωδιές από τα λαχταριστά μήλα που αυτήν την εποχή έχουν την τιμητική τους.
Αφού διανύσαμε γύρω στα 7,5 χιλιόμετρα σε περίπου 3 ώρες, με το που μπήκαμε στο χωριό ξεκίνησε η βροχή που εξελίχτηκε σε μικρής διάρκειας φθινοπωρινή μπόρα, δε μας απέτρεψε όμως από το να χαλαρώσουμε στα γραφικά καφενεδάκια της πλατείας του χωριού μέχρι την αναχώρηση μας και την ανανέωση του ραντεβού για την εξόρμηση της άλλης εβδομάδας!
Για την όλη εμπειρία της ημέρας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον Παναγιώτη Κουτσκουδή, που ως ντόπιος, γνωρίζει την περιοχή καλύτερα από τον καθένα και κάθε φορά με χαρά και προθυμία τελεί χρέη οδηγού της ομάδας μας στα μονοπάτια της Αγιάσου.

 

Χάρτης

 2022 11 06 Kariwna map

 

Φωτογραφίες

Επιμέλεια

  • Κείμενο:  Ράνια Κεχαγιά
  • Φωτογραφίες:  Μαρία Δεληγιώργη, Έλσα Εγγλεζοπούλου, Ράνια Κεχαγιά, Ελπίδα Κουμαρέλα, Νικόλαος Μάγειρας, Δημήτρης Σταματέλλης

FacebookLesvosPro

GineMelosSyndesmoi

Μετάφραση - Translate