"ΟΡΕΙΑΣ"

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου

13/03/2022 ➡ Πεζοπορία στο Σκαλοχώρι

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
13/03/2022 ➡ Πεζοπορία στο Σκαλοχώρι 13/03/2022 ➡ Πεζοπορία στο Σκαλοχώρι Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου "ΟΡΕΙΑΣ"

Η πεζοπορία της 13-03-2022 πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Σκαλοχωρίου, ενός ακόμα γραφικού χωριού του νησιού μας στη Δυτική Λέσβου. Παρόλο που ο φετινός Μάρτης είναι από τους πιο τσουχτερούς και δριμείς των τελευταίων ετών, το κρύο δεν απέτρεψε τους τολμηρούς και αποφασισμένους πεζοπόρους μας να ανακαλύψουν μερικά ακόμα όμορφα και γνωστά σε λίγους τοπία του νησιού μας,σε μια κυκλική διαδρομή περίπου 7,5 χιλιομέτρων διάρκειας τρεισήμισι ωρών που παρατάθηκαν κατά μία ώρα ακόμα, επειδή σταθήκαμε να θαυμάσουμε κρυμμένους θησαυρούς στους οποίους περιλαμβάνονται καταρράκτες και υδρόμυλοι και οι οποίοι σίγουρα μας αποζημίωσαν για την προσπάθεια που καταβάλλαμε μέχρι να τους εντοπίσουμε.
Η πεζοπορία μας ξεκίνησε σχετικά κοντά στην είσοδο του χωριού, όπου υπάρχει προστατευμένος υδροβιότοπος με χελώνες. Αρχικά κατευθυνθήκαμε Βορειοδυτικά σε πετρωδες έδαφος προκειμένου να γίνει ανάβαση στον Προφήτη Ηλία, όπου έγινε η πρώτη στάση μας και μας δόθηκε ευκαιρία να θαυμάσουμε την απέραντη θέα στα γύρω υψώματα.
Στη συνέχεια η πορεία μας έγινε κατηφορική προς το Σκαλοχωρι ώστε να ακολουθήσουμε το μονοπάτι που οδηγεί σε ξωκλησι της περιοχής. Στο δρόμο μας συναντήσαμε και πολλά αποκαλούμενα στην τοπική μας διάλεκτο γκιόλια (προέλευση από τα τουρκικά), δηλαδή συγκέντρωση υδάτων σε μικρές λιμνούλες, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν οχυρωθεί με πλίνθους. Αφού διαβήκαμε μονοπάτια με κύριο χαρακτηριστικό βλάστησης τη βελανιδιά, και κινούμενοι πολύ προσεκτικά ώστε να αποφύγουμε τη λάσπη κατόπιν πρόσφατων βροχοπτώσεων, αφού περάσαμε αλώνια, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες γινόταν ο θερισμός, το αλώνισμα και τέλος το λυχνισμα, καταλήξαμε σε έναν πολύ όμορφο καταρράκτη, που αποκαλείται από τους ντοπιους Μύλος του Νταλάκ.
Επειδή στην περιοχή υπήρχε κάποτε αφθονία καλλιεργήσιμων εκτάσεων, λειτούργησαν μέχρι και 14 υδρόμυλοι που άλεθαν το σιτάρι. Το νερό μεταφερόταν διαδοχικά από τον ένα στον άλλο κι έτσι έμπαινε ακόμα ένα λιθαράκι στην παραγωγή σιταριού του νησιού μας.
Στη συνέχεια, ακολουθωντας νέα μονοπάτια, σκιερά και καταπράσινα, μας περίμενε άλλη μια έκπληξη, ενας μικρότερος αλλά εξίσου εντυπωσιακός καταρράκτης, αυτός της Λαγκάδας, κι έτσι όταν φτάσαμε στο Σκαλοχώρι, τα μάτια μας είχαν χορτάσει από τη φυσική ομορφιά.
Αρωγοί μας στην πεζοπορία αυτοί, υπήρξαν άνθρωποι που έχουν μεγάλη αγάπη για τον τόπο τους και με προθυμία μάς ξενάγησαν στην περιοχή τους, μεταξύ τους η πολύ δραστήρια Πρόεδρος της κοινότητας του Σκαλοχωρίου Δέσποινα Μαϊάκη και ο Πρόεδρος του πολιτιστικού περιβαλλοντικού συλλόγου Σκαλοχωρίου Λέσβου με το όνομα ΔΡΥΣ και φιλόλογος Χρήστος Χατζηλίας, ο οποίος μας πρόσφερε χρήσιμες γνώσεις και πληροφορίες όχι μόνο για τους υδρόμυλους αλλά και για τη γεωμορφολογία της περιοχής. Μέλος του ΔΡΥΣ είναι και ο Δημήτρης Κόνσολας, του οποίου η συμβολή υπήρξε πολύτιμη. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και στα μέλη του συλλόγου μας που πριν τη δική μας εξόρμηση, έκαναν δοκιμαστική πεζοπορία στην πεζοπορία και καθάρισαν τα περάσματα και διευκόλυναν τη διέλευση μας στα υδάτινα περάσματα της διαδρομής μας. Μαζί μας περπάτησαν μέλη του συλλόγου Σκαλοχωριτών Μυτιλήνης με το όνομα Πλάτανος, Πρόεδρος του οποίου είναι ο Γιώργος Καλλοντζής που μας συνόδευσε στον περίπατό μας.
Μετά το τέλος της πεζοπορίας, ακολούθησε γεύμα σε ταβέρνες του χωριού και το ραντεβού μας ανανεώθηκε για την επόμενη εξόρμηση μας στη λεσβιακή ύπαιθρο.

 

Χάρτης

 2022 03 13 Skaloxwri map

 

Φωτογραφίες

Επιμέλεια

  • Κείμενο:  Ράνια Κεχαγιά
  • Φωτογραφίες:  Στέλλα Αντωνίου, Δημήτρης Καμπάνης, Ράνια Κεχαγιά, Νικόλαος Μάγειρας, Βασίλης Ραϊστέλλης, Αντώνης Χατζηχαραλάμπους

FacebookLesvosPro

GineMelosSyndesmoi

Μετάφραση - Translate