"ΟΡΕΙΑΣ"

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου

5/11/2017 ➡ Σκαμιούδι

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
5/11/2017 ➡ Σκαμιούδι 5/11/2017 ➡ Σκαμιούδι Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου "ΟΡΕΙΑΣ"

Άλλη μια πανέμορφη διαδρομή υλοποιήθηκε, με τον πεζοπορικό μας σύλλογο ΟΡΕΙΑΣ στο Σκαμιούδι Πολυχνίτου και Λισβόρι.
Ενώ κατά τη διαδρομή ο καιρός ήταν συνεφιασμένος και πιστεύαμε ότι μπορεί και να έριχνε και καμια βροχούλα, όταν φτάσαμε στη παραλία στο Σκαμιούδι τα σύννεφα είχαν ήδη εξαφανιστεί.
Ξεκινήσαμε την πεζοπορία μας, η οποία ήταν κυκλική, περπατώντας κατα μήκος της ακτής του κόλπου Καλλονής, με τον καταπληκτικό βιότοπο και στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς το Λισβόρι.
Εκεί στο σχολείο του χωριού μας υποδέχτηκε ο Πρόεδρος κος Χατζηπαναγής. Εδώ και 6 χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Αρχαιολογίας Νένα Γαλανίδου, αρχαιολογική ανασκαφή σχετικά με προιστορική δραστηριότητα στην περιοχή. Η σπουδαιότητα και ο αριθμός των ευρημάτων καθιστούν την περιοχή μοναδική στην ευρύτερη περιοχή της ΒΑ Μεσογείου και των Βαλκανίων. Τα πολυάριθμα ευρήματα ηλικίας έως και 500.000 ετών μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τα προγονικά μας ήδη.
Μετά κατευθυνθήκαμε προς τις θερμές πηγές της περιοχής όπου εκτιμάται ότι αποτέλεσαν σημαντικό καταφύγιο των προγονικών μας ειδών κατά την περίοδο των παγετώνων.
Στην συνέχεια και μέσα από καλαμιές, άγριες αχλαδιές και ελιές φορτωμένες με τον πολύτιμο καρπό τους, επισκευθήκαμε το τμήμα ενός παλιού υδραγωγού που τροφοδοτούσε έναν νερόμυλο. Επίσης συναντήσαμε ένα πέτρινο πηγάδι με λαξευμένες γούρνες, καλντερίμια και μονοπάτια, σκεπασμένα από πορτοκαλί και βαθυκόκκινα φύλλα δέντρων τα οποία έχουν ντυθεί με τα μαγικά χρώματα του Φθινοπώρου.
Μετά απο 4 ώρες περίπου και αφού διανήσαμε 13,5 χιλιόμετρα φτάσαμε σε ταβέρνα της περιοχής, για φαγητό. Οι εικόνες και τα χρώματα της φύσης που μόλις είχαμε αποτυπώσει, το καλό φαγητό και η καλή παρέα, δεν άργησαν να μας ξεσηκώσουν σε παραδοσιακούς χορούς.
«Αμα χαράζει στο Αιγαίο είναι όμορφα σου λέω, σ´αιγαιοπελαγίτικο πηγαίνω ακρογιάλι, έλα μαζί και δε θα θες ποτέ να φύγεις πάλι.»
Ραντεβού την επόμενη Κυριακή!

Ο πρόεδρος της τοπ. κοινοτ. Λισβορίου μας μίλησε για τις ανασκαφές (βίντεο: Γιώργος Βερβέρης)
Άρθρο της εφημ. Καθημερινή για τα αρχαιολογικά ευρήματα
Ρεπορτάζ της ΕΡΤ για τα αρχαιολογικά ευρήματα

 

 Χάρτης

 Skamioudi map

Φωτογραφίες

Επιμέλεια

  • Κείμενο:  Μάντυ Μαμάκου
  • Φωτογραφίες:  Γιώργος Κουτλής
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 29/10/2017 ➡ Μυστεγνά 12/11/2017 ➡ Αγιάσο »

FacebookLesvosPro

GineMelosSyndesmoi

Μετάφραση - Translate