"ΟΡΕΙΑΣ"

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου

14/11/2021 ➡ Πεζοπορία στον καστανιώνα Αγιάσου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
14/11/2021 ➡ Πεζοπορία στον καστανιώνα Αγιάσου 14/11/2021 ➡ Πεζοπορία στον καστανιώνα Αγιάσου Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου "ΟΡΕΙΑΣ"

Κάθε χρόνο, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου αποτίεται στην Αγιάσο φόρος τιμής στο κάστανο, αυτόν τον υπέροχο καρπό που χωράει σε ένα σωρό συνταγές και μας φέρνει πιο κοντά στα Χριστούγεννα. Αυτή τη χρονιά λόγω ειδικών συνθηκών ακυρώθηκαν οι γενικές εκδηλώσεις, αυτό όμως δεν εμπόδισε μια ομάδα Ορειάδων και φίλων του Ορειάς να απολαύσουμε το φθινοπωρινό σκηνικό που τόσο ταιριάζει στην έτσι κι αλλιώς γραφική Αγιάσο.
Από τις αμέτρητες διαδρομές της Αγιάσου επιλέχτηκε μια πολύ όμορφη κυκλική διαδρομή μήκους περίπου 7 χιλιομέτρων, διάρκειας γύρω στις 3,30 ώρες.
Αφετηρία και τερματισμός ήταν ο Απέσος, σε υψόμετρο 430m, απο όπου ακολουθήσαμε μια ανηφορική πατωμένη, το χαρακτηριστικο αγιασώτικο λιθόστρωτο μονοπάτι με κατεύθυνση Άγιο Σπυρίδωνα, Πόλες και Αγριοκαστανιές. Κατόπιν ακολουθήσαμε τμήμα της ποδηλατικής διαδρομής με το όνομα PARADISE, μέχρι τον αγροτικό δρόμο Πόταμα - Καγιάνι, σε ύψος 640m. Κι επειδή μετά την άνοδο ακολουθεί κάθοδος, κατηφορίσαμε σε τμήμα της ποδηλατικής διαδρομής με το όνομα NUTS, μέχρι το ποταμάκι Βάλανο, μετά το οποίο ακολουθήσαμε το μονοπάτι που οδηγεί στην πατωμένη που διασχίζει τα Μπιτζίλια.
Κατηφορίσαμε την πατωμένη περνώντας από τον Αστράτ’γιου και λίγο πριν τον Άγιο Κωνσταντίνο κάναμε μια μικρή κυκλική διαδρομή, κατεβαίνοντας από ένα μονοπάτι και γυρίζοντας στην πατωμένη από άλλο. Βγαίνοντας στην πατωμένη ακολουθήσαμε άλλο ανηφορικό μονοπάτι που μας πρόσφερε ωραία θέα προς τη ρεματιά του Βάλανου και προς την Αγιάσο. Κατηφορίσαμε το μονοπάτι και συναντήσαμε πάλι την πατωμένη. Κατόπιν ακολουθήσαμε διαδρομή προς Άγιο Κωνσταντίνο, Άγιο Γιάννη και τερματίσαμε στον Απέσο.

Το κύριο χαρακτηριστικό της διαδρομής ήταν τα παχιά στρώματα από χρυσαφιά φθινοπωρινά φύλλα που μαζί με τα ψηλά δέντρα και τις αχτίδες του ήλιου που περνούσαν ανάμεσα δημιουργούσαν υπέροχη ατμόσφαιρα που αποτυπώθηκαν στους φωτογραφικούς φακούς μας δημιουργώντας αναμνήσεις μέχρι την επόμενη επίσκεψή μας.

Η εξόρμησή μας ολοκληρώθηκε με γεύμα πλάι στη θάλασσα κι ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη εξόρμησή μας. Μέχρι τότε ας είμαστε όλοι καλά!

 

Χάρτης

 kastaniwna Agiasou 50

 

 

Φωτογραφίες

Επιμέλεια

  • Κείμενο:  Ράνια Κεχαγιά
  • Φωτογραφίες:   Στέλλα Αντωνίου, Έλσα Εγγλεζοπούλου, Δημήτρης Καμπάνης, Ράνια Κεχαγιά, Χριστίνα Κουρτζή, Νικόλαος Μάγειρας, Μαρία Μανάβη

FacebookLesvosPro

GineMelosSyndesmoi

Μετάφραση - Translate