"ΟΡΕΙΑΣ"

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου

04/02/2018 ➡ Κλειώ - Σκάλα Σκαμιάς

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
04/02/2018 ➡ Κλειώ - Σκάλα Σκαμιάς 04/02/2018 ➡ Κλειώ - Σκάλα Σκαμιάς Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου "ΟΡΕΙΑΣ"

Και αυτήν την Κυριακή ο μουντός καιρός με τα μαύρα σύννεφα και τον δυνατό αέρα δεν εμπόδισε τους 45 πεζοπόρους που μαζεύτηκαν για εξόρμηση. Ξεκίνησε το πούλμαν με προορισμό την Β.Α. Λέσβο και συγκεκριμένα το χωριό Κλειώ με τα ωραία πετρόχτιστα σπίτια, σκαρφαλωμένα ψηλά, με θέα προς τα μικρασιατικά παράλια και το βόρειο μέρος του νησιού.

Ο πρώτος σταθμός πριν ξεκινήσουμε το περπάτημα στη Κλειώ ήταν το Αρχοντικό Ζαχαριάδη στο οποίο μας περίμενε ο ιδιοκτήτης Παναγιώτης Ζαχαριάδης - εγγονός του Π. Ζαχαριάδη γεννημένος το 1865 με επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Αίγυπτο, όπως άλλωστε πολλοί Λέσβιοι την εποχή εκείνην. Το έχτισε το 1908 για τη μεγάλη του οικογένεια - 5 κόρες και 1 γιό!. Ένα κόσμημα από ντόπια πέτρα, επιβλητικό, νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με υπέροχες γύψινες διακοσμήσεις στις οροφές των δωματίων. Κομψοτεχνήματα των μαστόρων των αρχών του 20 ου αιώνα. Σαν να κάναμε ένα ταξίδι στη τότε εποχή - η διάταξη των δωματίων, τα παλιά έπιπλα, η κούνια του μωρού, η κουζίνα με τα πιάτα στα ράφια, οι κουρτίνες, ο όρκος του ζευγαριού σε κάδρο στο τοίχο και άλλα...
Αφήσαμε τον κύριο Παναγιώτη και ακολουθήσαμε τον φίλο μας τον Θεόφιλο για μία πολύ όμορφή πεζοπορία 12 χιλιομέτρων από τη Κλειώ έως τη Σκάλα Συκαμιάς.

Εναλλαγές πολλές! Με τη φύση ντυμένη πια στα πράσινα πατήσαμε σε πετρόχτιστα μονοπάτια και αγροτικούς δρόμους, διασχίσαμε ποτάμια και περάσαμε από ελαιώνες. Κάποια συμπαθητικά τετράποδα μας χαιρέτησαν καθ΄οδόν.

Πυκνοί θάμνοι και βρύα, πεύκα που πρόβαλαν από εδώ και από εκεί, κρόκοι που ξεμύτισαν στα ξαφνικά, κάποια χόρτα που φώναζαν "πάρτε μας μαζί", μία υπέροχη αγριοκουμαριά με το χαρακτηριστικό κοκκινοκαστανό φλοιό της και κάποιες ντροπαλές κλιματίδες μας συντρόφευαν.

Μετά από 3 ώρες και 45 λεπτά καταλήξαμε στη πάντα όμορφη Σκάλα Συκαμιάς. Ένας χαιρετισμός στη Παναγία Γοργόνα και αμέσως μετά στη ζεστασιά της σόμπας και με τους ουρανούς ανοιχτούς απολαύσαμε όχι μόνο τις νοστιμιές της τοπικής ταβέρνας αλλά και την καλή παρέα.

 

 

Φωτογραφίες

Επιμέλεια

  • Κείμενο:  Έλσας Εγγλεζοπούλου
  • Φωτογραφίες:  Δημήτρης Σταματέλλης, Θόδωρας Κουρουγένης

FacebookLesvosPro

GineMelosSyndesmoi

Μετάφραση - Translate