"ΟΡΕΙΑΣ"

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου

11/12/2016 ➡ Τρύγωνας – Σκόπελος

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
11/12/2016 ➡ Τρύγωνας – Σκόπελος 11/12/2016 ➡ Τρύγωνας – Σκόπελος Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου "ΟΡΕΙΑΣ"

Στις 11 Δεκεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα των Βουνών και ο «Ορειάς» ως γνήσιος πεζοπορικός σύλλογος δεν θα μπορούσε παρά να τιμήσει τη μέρα αυτή «παίρνοντας τα βουνά» της Γέρας!
Στη διαδρομή μας προς τον Τρύγονα, αφετηρία της Κυριακάτικης πεζοπορίας, κάναμε μια πρώτη στάση στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΟΔΟΥΣΑ» στον Παπάδο. Εκεί μας περίμεναν ο Κώστας Αρτακιανός και ο Παναγιώτης Καραβατάκης, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της ΜΟΔΟΥΣΑΣ αντίστοιχα, στο φροντισμένο χώρο ενός παλιού ελαιοτριβείου. Μας μίλησαν με πολύ αγάπη για το δημιούργημά τους αυτό, που ξεκίνησε από το ανήσυχο πνεύμα ορισμένων ελαιοπαραγωγών της Γέρας, με όραμα το συλλογικό όφελος και την εξυπηρέτηση των γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων, σε ότι αφορά τη διαχείριση του ελαιοκάρπου. Σήμερα, μετά από μια εναλλαγή στη νομική της μορφή, η «ΜΟΔΟΥΣΑ» έφτασε να αποτελεί μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που μπορεί να ασκήσει οποιασδήποτε μορφής οικονομική δραστηριότητα παραγωγικού, καταναλωτικού, εμπορικού, μεταφορικού, τουριστικού, οικοδομικού, αναπτυξιακού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα. Συμπαραστεκόμενοι στους εμπνευστές και ιδρυτές της «ΜΟΔΟΥΣΑΣ» και ευχόμενοι οι δουλειές τους να είναι σαν τις «μοδούσες ελιές», αφήσαμε τον Παπάδο και συνεχίσαμε για τον Τρύγονα Πλωμαρίου.
Ο στίχος του γνωστού τραγουδιού «Η ζωή τραβάει την ανηφόρα» του Μίκη Θεοδωράκη θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηρίσει την πεζοπορία της Κυριακής, αφού η ανηφόρα ήταν το κυρίαρχο στοιχείο αυτής! Μέσα από ξερολιθιές, πραγματικά έργα τέχνης ανθρώπων αλλοτινών καιρών, όπως πολύ πετυχημένα περιέγραψε η πρόεδρος του ΟΡΕΙΑΣ και φίλη Έλσα, φτάσαμε στο εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη, όπου κάναμε τη δεύτερη στάση μας. Απολαμβάνοντας το τοπίο, μετά την απαραίτητη φωτογράφιση και τις ακόμα πιο απαραίτητες «ανάσες», συνεχίσαμε την ανηφόρα που θα μας οδηγούσε στις «Μηλιές».
Μετά από μια διαδρομή με αρκετές στάσεις για ξεκούραση και ανάκτηση δυνάμεων βρεθήκαμε στο σχεδόν εγκαταλελειμμένο χωριό «Μηλιές». Στη σκιά της εκκλησίας του Αγ. Ιωάννη, στο καφενείο που επαναλειτουργεί εδώ και λίγες εβδομάδες, μας υποδέχθηκε η Γιώτα Μιχαλέλλη με το ζεστό της χαμόγελο και το ζεστό τσάι του βουνού, ευεργετικό για τους ταλαιπωρημένους πεζοπόρους. Μια μικρή βόλτα στο χωριό, μαρτυρούσε τη ζωή του τόπου αυτού, τότε που ήταν ακόμα Κοινότητα και οι κάτοικοι έχτιζαν σπίτια, που μέχρι και σήμερα προκαλούν τον θαυμασμό με την αρχιτεκτονική τους. Αυτό μάλλον υπήρξε και η αφορμή που σήμερα, δειλά-δειλά κάποιοι «τολμηροί» έχουν αναλάβει το ζωντάνεμα του χωριού, δίνοντας του ζωή με την εγκατάστασή τους εκεί.
Όλα τα ωραία όμως κρατούν λίγο και εμείς έπρεπε να αποχαιρετήσουμε τη Γιώτα με το μυρωδάτο τσάι και τα μπισκοτάκια της και να συνεχίσουμε την ανηφόρα προς το αγρόκτημα «Τούμπα». Εμπνευστής και δημιουργός αυτού του αγροκτήματος ο Κώστας Μούκας. Ο οποίος δυστυχώς έφυγε πρόωρα από τη ζωή, αλλά πρόλαβε να αφήσει πίσω του αυτό το όμορφο και ίσως μοναδικό στο νησί έργο. Δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες του, ντόπιους και ξένους, να απολαύσουν τη λεσβιακή ύπαιθρο και τη ζωή στη φύση.
Αφήνοντας πίσω μας την «Τούμπα» και συνεχίζοντας την πορεία προς τον Σκόπελο, περνάμε από την τοποθεσία «Καρυώνας». Ακόμα μια στάση για τους πεζοπόρους, που ίσως θα έπρεπε να κρατήσει περισσότερο, αφού οι μυρωδιές από την παρακείμενη γνωστή ταβέρνα, σε ξεσήκωναν για λουκούλλειο γεύμα και όχι για ποδαρόδρομο!
Το μονοπάτι για τον Σκόπελο μας περίμενε λίγο πιο κάτω και σ’ αντίθεση με την προηγούμενη πορεία μας ήταν κατηφορικό! Κατηφορικό και πετρώδες, μέσα σ’ ένα όμορφο τοπίο από λιόδεντρα, βελανιδιές και κουμαριές.
Μετά από 10,3 χλμ (όπως κατέγραψε το GPS του συλλόγου) δύσκολης διαδρομής, κουρασμένοι αλλά και χαρούμενοι που ανταποκριθήκαμε επάξια στις απαιτήσεις της, συναντήσαμε (ακόμα πιο χαρούμενοι !!!) τον οδηγό μας Λουκά. Με το πούλμαν μας πήγε στο εστιατόριο που είχαμε κανονίσει ως σύλλογος για φαγητό. Και με τα πρώτα τραγούδια που ακούστηκαν... ο χορός στήθηκε.
Χορτάτοι από κάθε άποψη, επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν για την επιστροφή μας στη Μυτιλήνη. Εις το επανιδείν φίλοι μου!

 

Χάρτης

 

map 11 12 2016 trigonas skopelos

 

Φωτογραφίες

Επιμέλεια

  • Κείμενο: Στρατούλα Βαΐτη
  • Φωτογραφίες: Παναγιώτης Λιναρδής, Γιώργος Κουτλής
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 04/12/2016 ➡ Στύψη – Βαφειός 18/12/2016 ➡ Αγιάσος »

FacebookLesvosPro

GineMelosSyndesmoi

Μετάφραση - Translate