"ΟΡΕΙΑΣ"

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου

04/12/2016 ➡ Στύψη – Βαφειός

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
04/12/2016 ➡ Στύψη – Βαφειός 04/12/2016 ➡ Στύψη – Βαφειός Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου "ΟΡΕΙΑΣ"

Βορειοδυτικά του νησιού, ο προορισμός της εκδρομής του «Ορειάς» την Κυριακή 4 του Δεκέμβρη. Με την ευχή και την ελπίδα ότι η βροχή δεν θα χαλάσει την πεζοπορία μας, επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν και ξεκινήσαμε για τη Στύψη. Καθ' οδόν η παρέα ολοένα και μεγάλωνε, καθώς φίλοι συνοδοιπόροι ερχόταν να προστεθούν στους επιβάτες του πούλμαν από διάφορα σημεία της διαδρομής.
Φτάνοντας λοιπόν στην «αφετηρία» και μετά την καθιερωμένη φωτογράφιση, ξεκινήσαμε την ανηφορική πορεία προς το χωριό του Βαφειού. Μέτριας δυσκολίας τη χαρακτήρισαν οι «ανιχνευτές» των διαδρομών του συλλόγου και πράγματι τέτοια αποδείχθηκε, μέσα από ένα μονοπάτι στενό, με πολλές και μεγάλες πέτρες που σε πολλά σημεία, σε συνδυασμό με την πυκνή βλάστηση, απαιτούσαν τη συνεχή προσοχή σου και δεν σου επέτρεπαν να «χαζολογάς» και να θαυμάζεις αμέριμνος το καταπληκτικό τοπίο που ανοιγόταν μπροστά σου. Ο κόλπος της Καλλονής στα αριστερά, με το μπλε – γκρι χρώμα του και η πανοραμική θέα της Πέτρας και του Μολύβου, κατά μήκος όλης της διαδρομής. Σε έναν μαγευτικό συνδυασμό με τα καφέ-κίτρινα και φωτεινά χρώματα από τις κουμαριές, τις βελανιδιές και τους πρίνους, που η φύση δίνει αυτή την εποχή του χρόνου.
Η όποια δυσκολία όμως δεν επηρέασε στο ελάχιστο την καλή διάθεση και το κέφι της παρέας, που διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα μέχρι το τέλος. Σ’ αυτό πιθανόν να συνέβαλε και το τραγούδι που ξεκίνησε ο κυρ-Μιχάλης (όπως το συνηθίζει) και δεν το άφησε σχεδόν σ’ όλη τη διαδρομή μέχρι το Βαφειό, προπορευόμενος ως οδηγητής της ομάδας!
Η απαραίτητη στάση έδωσε μια ανάσα στους πεζοπόρους, αλλά και την ευκαιρία να αποθανατίσουν το τοπίο με τις φωτογραφικές μηχανές τους μέχρι… την επόμενη στάση! Τα «κλικ» των μηχανών δεν σταμάτησαν σ’ όλη τη διαδρομή μέχρι το Βαφειό, προσπαθώντας να «αιχμαλωτίσουν» την ομορφιά του τοπίου που ξετυλίγονταν μπροστά μας. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι ο σύλλογος έχει την τύχη να φιλοξενεί στους κόλπους του ως μέλη ταλαντούχους λάτρεις της φωτογραφίας, που μοιράζονται «τις ματιές» και το έργο τους, με μας τους υπόλοιπους.
Νωρίς το μεσημέρι φτάσαμε στο χωριό του Βαφειού, που πολλοί από μας το επισκεπτόμασταν για πρώτη φορά, δεδομένου ότι η συνηθισμένη βόλτα στο εν λόγω χωριό περιορίζεται στη πλειοψηφία των περιπτώσεων (αν όχι πάντα..) στη γνωστή ταβέρνα! Εκεί μας περίμενε ο Λουκάς, οδηγός του πούλμαν που μας μετέφερε στο κάστρο του Μολύβου.
Εντός του Κάστρου, η Έλσα (Πρόεδρος του συλλόγου και ξεναγός στο επάγγελμα), μέσα από μια σύντομη αλλά παραστατική ξενάγηση, μας μετέφερε πίσω στο χρόνο και στην ιστορία του τόπου, τότε που Βυζαντινοί, Γενουάτες και Οθωμανοί όριζαν την τύχη της περιοχής. Το πολιτιστικό μέρος της εκδρομής όμως δεν τελειώνει εδώ, αλλά στο σπίτι του κ. Στέλιου Κουνιάρη, ντόπιου λαϊκού ζωγράφου, που για χρόνια υποδεχόταν τους επισκέπτες στην είσοδο του Κάστρου.
Λένε ότι αν περνάς καλά, η ώρα περνά γρήγορα, κι εμείς έπρεπε να προλάβουμε να εκμεταλλευτούμε το χρόνο όσο το δυνατόν καλύτερα στον όμορφο Μόλυβο με τις απαραίτητες βόλτες, το ζεστό καφεδάκι και φυσικά τη χριστουγεννιάτικη γιορτή – παζάρι στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου.
Ακόμη μια επίσημη πρώτη για κάποιους, αφού για πρώτη φορά παρευρισκόμασταν στη καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια αυτή γιορτή του Μολύβου. Μια γιορτή που είχε όλα «τα συστατικά» που χρειαζόταν για να την κάνουν πετυχημένη και όχι μόνο για τους μικρούς μας φίλους. Μουσική και τραγούδια, παιχνίδια «με στόχους» και δώρα, βόλτες με πόνυ και γαϊδουράκι, χριστουγεννιάτικες κατασκευές, παζάρι ρούχων και βιβλίων, ζεστή σοκολάτα, μυρωδάτο ζεστό κόκκινο κρασί, χριστουγεννιάτικα cookies και κάθε λογής λιχουδιές και γλυκίσματα, νοστιμότατα σουβλάκια, hot dog κι άλλα πολλά που με μεράκι και γούστο είχαν επιμεληθεί τα μέλη των συλλόγων και οι πρόσκοποι της περιοχής.
Οριακά προλάβαμε και το άναμμα το χριστουγεννιάτικου δέντρου από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου, αφού έπρεπε να είμαστε ακριβείς στο ραντεβού με τον Λουκά που μας περίμενε στο πούλμαν για την επιστροφή μας στη Μυτιλήνη.
Η καλή διάθεση και το κέφι της παρέας ήρθε κι έδεσε με αυτό του Λουκά και λίγο έλλειψε να μετατραπεί το πούλμαν σε πίστα! Μετά από μια ώρα με κέφι και τραγούδι φτάσαμε στο τέρμα της διαδρομής.
Γεμάτοι από όμορφες εικόνες και συναισθήματα, ανανεώσαμε το ραντεβού για την επόμενη Κυριακή.
Άντε φίλοι και συνοδοιπόροι …πάντα τέτοια!

 

 

Χάρτης

 

map 04 12 2016 stypsi vafeios

 

Φωτογραφίες

Επιμέλεια

  • Κείμενο: Στρατούλα Βαΐτη
  • Φωτογραφίες: Παναγιώτης Λιναρδής, Γιώργος Κουτλής
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 27/11/2016 ➡ Αφάλωνας 11/12/2016 ➡ Τρύγωνας – Σκόπελος »

FacebookLesvosPro

GineMelosSyndesmoi

Μετάφραση - Translate