"ΟΡΕΙΑΣ"

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου

Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2017 16:40

05/02/2017 ✦ Αναδάσωση στην Αμαλή

Αναδάσωση στην Αμαλή Αναδάσωση στην Αμαλή Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου "ΟΡΕΙΑΣ"

Μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια νιώσαμε όσοι συμμετείχαμε σήμερα στην αναδάσωση στην Αμαλή.
Συγκεντρωθήκαμε στο πάρκιγκ, όχι πολλοί σύμφωνα με το δυναμικό του ΟΡΕΙΑΣ, αλλά συνειδητοποιημένοι και ευαισθητοποιημένοι. Μας παρέλαβε το λεωφορείο που είχε την καλοσύνη να μας διαθέσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ κάποιοι επέλεξαν να έρθουν με τα δικά τους μέσα. Στην Παναγία της Αμαλής βρήκαμε κάμποσο ορεξάτο κόσμο, όπως μαθητές του ΕΠΑΛ Πλωμαρίου, ομάδες εθελοντών πυροσβεστών από την Αγία Μαρίνα, τη Μυτιλήνη, το Αμπελικό, το Πλωμάρι και άλλες περιοχές. Επίσης αρκετούς ιδιώτες που με τη δημοσιοποίηση ήρθαν να συμμετάσχουν στην αναδάσωση.
Ενώ οι δασοφύλακες έβαζαν τους 22.000 σπόρους σε σακουλάκια που θα μας μοίραζαν, ο δασάρχης κ. Φώτης Κράλης μας έκανε ενημέρωση.
Οι σπόροι είχαν συλλεγεί από πεύκα της Λέσβου, ώστε να μην αλλάξει το γενετικό υλικό. Η τραχεία πεύκη είναι η πιο διαδεδομένη στο νησί μας και τα απέναντι παράλια. Οι σπόροι αποπτερυγώθηκαν λίγες μέρες πριν, δηλαδή αφαιρέθηκε το πτερύγιο που βοηθάει να παρασυρθούν από τον αέρα όταν πρόκειται για φυσική αναδάσωση. Την προηγούμενη μέρα βράχηκαν, ώστε να τους δοθεί όπως μας είπε ο προϊστάμενος της Δασικής Υπηρεσίας, το μήνυμα να «ξυπνήσουν».
Σκάβουμε λοιπόν ελαφρά (3 εκατοστά) μια περιοχή διαμέτρου 40 εκατοστών. Η κλίση πρέπει να είναι αντίθετη του εδάφους, ώστε να συγκρατείται το νερό της βροχής. Αφαιρούμε τυχόν μεγάλες πέτρες. Ρίχνουμε 5 σπόρους, ώστε να έχουμε αρκετή πιθανότητα τελικά να φυτρώσουν κάποιοι από αυτούς. Τους σκεπάζουμε με χώμα 1 εκατοστό και πατάμε ελαφρά. Τέλος βάζουμε πέτρες από την κάτω μεριά, ώστε να μην παρασυρθεί το χώμα από τη βροχή.
Ξεκινήσαμε σε απόσταση περίπου 500μ από το εξωκλήσι, όπου είχε γίνει και η περυσινή σπορά, εφοδιασμένοι με τα εργαλεία μας (τσάπες και τσουγκράνες), ώστε να καλύψουμε τα κενά που δεν φύτρωσαν πέρυσι. Ξεχυθήκαμε όλοι στην πλαγιά, χωρισμένοι σε δυάδες συνήθως και αρχίσαμε να αναζητάμε κατάλληλο χώρο και να φυτεύουμε. Η απόσταση μεταξύ τους δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 3 μέτρα.
Ήταν συγκινητικό όταν αντικρίζαμε τα περυσινά πευκάκια που φύτρωσαν και είχαν ύψος λίγων εκατοστών! Όλοι δούλευαν με κέφι και όρεξη. Κάποιοι γονείς είχαν φέρει και τα μικρά τους παιδιά, ώστε να βιώσουν αυτή τη διαδικασία και να πάρουν το σωστό μήνυμα. Ο ιερέας της Αγίας Μαρίνας με την ομάδα εθελοντών μας γλύκαναν με κεράσματα, (γλυκά, χυμούς και νερό).
Σε 2 ώρες περίπου η διαδικασία ολοκληρώθηκε γι’ αυτή τη φορά, αφού φυτεύτηκαν οι σπόροι που είχαν προετοιμαστεί. Αποχαιρετιστήκαμε όλοι οι εθελοντές, μαζέψαμε τα εργαλεία μας και φύγαμε με γλύκα και καμάρι. Κάποιο υποσχέθηκαν πως θα ‘χουν το νου τους, να δούνε τα γεννήματά τους να φυτρώνουν.
Μπράβο στα μέλη του ΟΡΕΙΑΣ που συμμετείχαν σ’ αυτή την εξαιρετική δράση!

 

Φωτογραφίες

 

 

 

 

Ημερολόγιο

<<  Φεβρουάριος 2020  >>
 Δε  Τρ  Τε  Πε  Πα  Σα  Κυ 
       1
  3  4  5  6  7  8
101112131415
171819202122
242526272829 

Πρόγνωση Καιρού

FacebookLesvosPro

GineMelosSyndesmoi

Μετάφραση - Translate