Εκτύπωση αυτής της σελίδας

24/11/2019 ➡ Στα μονοπάτια του Παλαιχωρίου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
24/11/2019 ➡ Στα μονοπάτια του Παλαιχωρίου 24/11/2019 ➡ Στα μονοπάτια του Παλαιχωρίου Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου "ΟΡΕΙΑΣ"

Κείμενο 1: Νικόλαος Μάγειρας

ΟΡΕΙΑΣ, Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019: Μία πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα διαδρομή στην περιοχή του Παλαιοχωρίου, ανάμεσα από ελαιώνες και πευκοδάσος, με πάρα πολλά γραφικά εκκλησάκια στο δρόμο μας. Ανεβήκαμε στον Προφήτη Ηλία από όπου φαινόταν το νότιο μέρος του νησιού και μια βουνοκορφή της Χίου καθώς και όλα τα χωριά της περιοχής. Τα εκκλησάκια που συναντήσαμε στην πεζοπορία μας ήταν κατά σειρά, ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Φανούριος, ο Προφήτης Ηλίας και η Αγία Τριάδα. Μέσα στο Παλαιοχώρι η πολύ όμορφη εκκλησία του Ευαγγελισμού και το παρεκκλήσιό της του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Κάθήσαμε λίγο στην όμορφη πλατεία του Παλαιοχωρίου για καφέ και στο τέλος καταλήξαμε στο Ακράσι με φαγητό, κρασί και χορό.

 

Κείμενο 2: Αντώνης Χατζηχαραλάμπους

Αυτή την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 με το pullman, ξεκινήσαμε λίγο νωρίτερα (στις 8:30 από το My Market) για το Παλαιοχώρι. Κάναμε μια στάση στο Ακράσι για να παραλάβουμε τον φίλο μας Γ. Βερβέρη. Φτάνοντας στο Παλαιοχώρι, μας περίμενε ο Δαμιανός (ο γιατρός και φίλος μας) για να μας οδηγήσει σε νέες όμορφες διαδρομές στον ορεινό όγκο του Παλαιοχωρίου και του Όρους Πριόνας.

Το ξεκίνημα μας ήταν με λίγη συννεφιά και δροσιά. Περπατήσαμε σε χωμάτινα μονοπάτια, ελικοειδή λιθόστρωτα καλντερίμια και αγροτικούς ανηφορικούς δρόμους με σκοπό να φτάσουμε στην περιοχή Ραχίδι. Ένα μικρό οροπέδιο με σκόρπιες αγροτικές εγκαταστάσεις. Εκεί κάναμε την πρώτη στάση μας .Συνεχίσαμε στην περιοχή Πηγάδια (με τα χτιστά παραδοσιακά του πηγάδια). Ανηφορίζοντας συνέχεια, σκαρφαλώσαμε στην κορυφή του Όρους Πριόνα, που έχει «κορώνα του» το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία (στα 580 m). Μαγεμένοι από την θέα της περιοχής, από ψηλά βγάλαμε όμορφες φωτογραφίες ξεκουραστήκαμε και πήραμε τον δρόμο την επιστροφή. Ξαναπεράσαμε από την περιοχή Ραχίδι και κατηφορίζοντας φτάσαμε στο Παλαιοχώρι .Εκεί προσκυνήσαμε στην μεγάλη και όμορφη εκκλησία του « Ευαγγελισμού της Παναγίας » περιηγηθήκαμε το χωρίο και γεμίσαμε τα καφενεία του για να δροσιστούμε. Από Παλαιοχώρι, έγινε η επιβίβαση μας στο pullman για να μας μεταφέρει στο χωρίο Ακράσι. Εκεί μας περίμενε στο Πολιτιστικό του κέντρου του χωριού, ένα στρωμένο τραπέζι για φαγητό. (Για το οποίο από νωρίς είχε φροντίσει ο φίλος μας Γιώργος Βερβέρης να είναι έτοιμο με τις οδηγίες του). Στο παλιό Δημοτικό του χωριού – Πολιτιστικό Κέντρο που καθίσαμε. Η εξυπηρέτηση ήταν άψογη και το φαγητό μας περίμενε ζεστό και το κρασί δροσερό. Φάγαμε και γλυκό, πρόσφορα του εκεί πολιτιστικού συλλόγου τον οποίο και ευχαριστούμε. Όλοι μας ευχαριστήσαμε τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού, τον φίλο μας γιατρό Δαμιανό για την όμορφη διαδρομή στην οποία μας οδήγησε και τον Γιώργο Βερβέρη, (τον Ακρασιώτη φίλο μας εκπαιδευτικό, που λατρεύει το χωρίο του) που με περισσή χαρά φρόντισε ώστε όλα που είχαν την σχέση με την φιλοξενία στο χωρίο του και το σερβίρισμα του φαγητού (στο εκεί πολιτιστικό κέντρο) να γίνουν όσο γίνεται καλυτέρα.

 

Χάρτης

palaioxori

 Φωτογραφίες

Επιμέλεια

  • Κείμενο:  Νίκος Μάγειρας, Αντώνης Χατζηχαραλάμπους
  • Φωτογραφίες:   Σοφία Καζαμία, Νίκος Μάγειρας, Αντώνης Χατζηχαραλάμπους, Βασίλης Ραϊστέλλης