"ΟΡΕΙΑΣ"

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου

08/01/2017 ➡ γήπεδο Αγ. Μαρίνας - "Πρόβασμα" Αμαλής

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
08/01/2017 ➡ γήπεδο Αγ. Μαρίνας - "Πρόβασμα" Αμαλής 08/01/2017 ➡ γήπεδο Αγ. Μαρίνας - "Πρόβασμα" Αμαλής Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου "ΟΡΕΙΑΣ"

Για τη σημερινή διαδρομή δε χρειάζονται ιδιαίτερες περιγραφές, οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους...
Στις 10 το πρωί, μαζευτήκαμε δειλά-δειλά 10 πεζοπόροι στο σημείο συνάντησης, με σκοπό να κάνουμε την μισή-τροποποιημένη διαδρομή, αντί της αρχικής ως την κορυφή που είχε σχεδιαστεί. Όταν φτάσαμε στο γήπεδο της Αγίας Μαρίνας, η θερμοκρασία ήταν λίγο πάνω από το μηδέν, ο ήλιος όμως που ξεμυτούσε μέσα από τα γκρι σύννεφα, μας έδινε κουράγιο. Κάποιοι από την παρέα είχαν πεζοπορικές περγαμηνές. Άλλος είχε πάει στις Άλπεις, άλλος είχε ανέβει στα βουνά της Νότιας Αφρικής και άλλος με το τζιπ του είχε ανηφορίσει την προηγούμενη μέρα προς την κορυφή της Αμαλής. Όμως όλοι ήμασταν αποφασισμένοι! Γι΄ αυτό χωρίς δισταγμό μπήκαμε στο ανηφορικό σηματοδοτημένο μονοπάτι. Πολλά νερά και λάσπες δεν είχε, ούτε συναντήσαμε πάγο σε επικίνδυνο βαθμό. Αντίθετα, στα σημεία που δεν ήταν γυμνό χώμα, είχε μαλακό χιόνι, ή λεπτά κομματάκια χιονιού στα όρια του πάγου, τα οποία θρυμματίζονταν κάτω απ’ τα μποτάκια μας. Δεξιά μας λοιπόν είχαμε το χιονισμένο πευκοδάσος κι αριστερά μας αγναντεύαμε τον αεροδιάδρομο και τα Μικρασιατικές ακτές.
Σε λιγότερο από μία ώρα ήμασταν στη θέση «Πρόβασμα», όπου είναι το ξύλινο κιόσκι με θέα την πόλη της Μυτιλήνης. Αφού φωτογραφήσαμε και φωτογραφηθήκαμε, πήραμε τον χωματόδρομο για την επιστροφή. Ήμασταν βέβαια κατάλληλα ντυμένοι, αλλά η ανάβαση μας έκανε να ζεσταθούμε για τα καλά.
Το χιόνι είχε αγκαλιάσει τη φύση, δημιουργώντας αμέτρητα «γλυπτά». Στην κατάβαση χρειάστηκε να αποφεύγουμε τα σημεία που το χιόνι είχε εν’ μέρει παγώσει και να προτιμάμε το μαλακό χιόνι ή τα χαλικάκια που αποκαλύφτηκαν από τις ροδιές των αυτοκινήτων που είχαν περάσει. Όσο κατηφορίζαμε το χιόνι πάνω στο δρόμο ήταν ολοένα λιωμένο, οπότε και ο ενθουσιασμός λιγόστευε. Σε 1,5 ώρα περίπου είχαμε ολοκληρώσει αυτή τη χειμερινή βόλτα των 5 χλμ. Ένας ζεστός καφές - σουμάδα - κακάο - τσάι - καϊνάρι σε κοντινό προορισμό ήταν ο απαραίτητος επίλογος!

Χάρτης

 

map 08 01 2017 ag marina amali

 

Φωτογραφίες

Επιμέλεια

  • Κείμενο: Γιώργος Κουτλής
  • Φωτογραφίες: Γιώργος Κουτλής

FacebookLesvosPro

GineMelosSyndesmoi

Μετάφραση - Translate