"ΟΡΕΙΑΣ"

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου

23/10/2016 ➡ Μεγάλη Λίμνη – Σταυρός

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
23/10/2016 ➡ Μεγάλη Λίμνη – Σταυρός 23/10/2016 ➡ Μεγάλη Λίμνη – Σταυρός Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου "ΟΡΕΙΑΣ"

Αναζητώντας τις «νύμφες και τον θεό Πάνα», ξεκινήσαμε την εκδρομή της Κυριακής στις 23 του Οκτώβρη. Με τον καιρό σύμμαχο για άλλη μια φορά, με κατεύθυνση προς Πολιχνίτο, φτάσαμε στη διασταύρωση της Μεγάλης Λίμνης. Εκεί οι ομάδες χωρίστηκαν και η αναζήτηση ξεκίνησε!
Δεν χρειάστηκε πολύ για να βρεθούμε μέσα στο δάσος από τα πανύψηλα πεύκα και να απολαύσουμε το τοπίο: το πράσινο, σε όλες τις αποχρώσεις που του δίνει η εποχή, δημιουργούσε μοναδικές εικόνες που σε αποζημίωναν ακόμα και στα πιο δύσκολα σημεία της διαδρομής. Το συνεχές κρυφτούλι της σκιάς με τον ήλιο δεν σταμάτησε σε όλη τη διαδρομή, σ’ αντίθεση με μας τους οδοιπόρους που με ανακούφιση (και ιδιαίτερη χαρά εμείς οι «αρχάριοι»…), σταματούσαμε για μια ολιγόλεπτη «ανάσα»!
Σε μια απ αυτές τις στάσεις, δίπλα στον ποταμό Κότσινα, πολλοί είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τη λειτουργία του «drone» (αυτής της ιπτάμενης κάμερας με ήχο αλογόμυγας, όπως πολύ πετυχημένα διατύπωσε μια φίλη), που φίλοι από το Αμπελικό μας πρόσφεραν, «εμπλουτίζοντας» την εμπειρία της διαδρομής και με πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις!
Η μέχρι τώρα έλλειψη βροχών έχει κρατήσει τα ποτάμια και τους χειμάρρους στεγνούς, χωρίς πολλά νερά. Έτσι μπορεί να μην χαρήκαμε τη ζωντανή εικόνα του νερού που τρέχει, σίγουρα όμως οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, εντυπωσιαστήκαμε από τις ολόλευκες πέτρες του ποταμού, που λες και κάποιος τις ασβέστωσε για να κάνουν ακόμη πιο έντονη και φωτεινή τη διαφορά τους από τα υπόλοιπα χρώματα του τοπίου!
Μετά λοιπόν από ανηφόρες, κατηφόρες, απότομες πλαγιές, ποτάμια και φαράγγια, μας βρήκε το μεσημέρι στο χωριό του Σταυρού (Βούρκο το λέγανε το χωριό παλαιότερα), με το μεγάλο πλατάνι να μας φιλοξενεί στη σκιά του, μέχρι την επιβίβαση μας στα λεωφορεία για τα Βατερά.
Αρμονική η εναλλαγή από το βουνό στη θάλασσα, αφού τέτοια εποχή η ησυχία και η ηρεμία κυριαρχούν στην περιοχή, που σε τίποτα πια δεν θυμίζει τις καλοκαιρινές της δόξες.
Δεν ξέρουμε τελικά αν κάποιοι κατάφεραν να συναντήσουν τις νύμφες ή τον πολυσυζητημένο θεό Πάνα. Το σίγουρο όμως είναι ότι η αναζήτηση άξιζε τον κόπο!

 

 

Χάρτης

 

map MegaliLimni Stayros 2016

 

Φωτογραφίες

Επιμέλεια

  • Κείμενο: Στρατούλα Βαΐτη
  • Φωτογραφίες: Παναγιώτης Λιναρδής

FacebookLesvosPro

GineMelosSyndesmoi

Μετάφραση - Translate