"ΟΡΕΙΑΣ"

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου

03/04/2022 ➡ Πεζοπορία στο Οροπέδιο του Ταύρου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
03/04/2022 ➡ Πεζοπορία στο Οροπέδιο του Ταύρου 03/04/2022 ➡ Πεζοπορία στο Οροπέδιο του Ταύρου Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου "ΟΡΕΙΑΣ"

Αφού αφήσαμε πίσω μας ένα μακρύ, δύσκολο και πολύ κρύο χειμώνα, η πεζοπορία μας της 03-04-2022 σηματοδότησε την αρχή μιας σειράς εξορμήσεων σε τοπία που λόγω αλλαγής της εποχής χαρίζουν πολλές και ποικίλες συγκινήσεις
Αυτήν την Κυριακή, 30 πεζοπόροι συναντηθήκαμε στην Πηγή και σε περίπου 5 ώρες διανύσαμε περίπου 13 χιλιόμετρα.
Κινηθήκαμε παράλληλα με το ρέμα του Ταύρου, διασχίζοντάς το έξι φορές σε περιοχή με την ονομασία Έξι Ποτάμια (γιατί άραγε;). Ο τόπος ήταν σπαρμένος λουλούδια σε πυκνά στρώματα που μας προκάλεσαν να ξαποστάσουμε στην αγκαλιά τους. Κι επειδή όπου υπάρχει νερό, υπάρχουν ευκαιρίες για εκμετάλλευση, αφού περάσαμε έναν και παλιό και παραδοσιακό υδρόμυλο, θα συνεχίσουμε την πεζοπορία μας μέσα από τα Ελαιοπερίβολα Τζώρτζη, όπου ένας από τους ιδιοκτήτες μας μύησε για λίγο στα μυστικά της εξαγωγής και τυποποίησης λαδιού, που πλέον ταξιδεύει και εκτός συνόρων.
Αμέσως μετά κινηθήκαμε σε αγροτικό δρόμο και στη συνέχεια σε ιδιαίτερο δασικό τοπίο με γεωμορφολογικό σχηματισμό πετρώματος ιγνιμβρίτη (κοκκινοκαφετί χρώματος). Σχεδόν σε όλη τη διαδρομή μας στο οροπέδιο του Ταύρου, παρατηρήσαμε ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο με ογκώδεις βράχους σπαρμένους παντού που εξέπεμπαν εμφανώς αισθητή ενέργεια, μυστήριο και περιέργεια για την προέλευσή τους.
Επειδή η ατμόσφαιρα ήταν καθαρή, μπορέσαμε να θαυμάσουμε τη θέα μέχρι και απέναντι στα μικρασιατικά παράλια.
Καταλήξαμε στο ναό του Αγίου Χαράλαμπου, που φιλοξενεί το περίφημο πλέον πανηγύρι του Ταυρου με διοργανωτές, σε διαφορετικές ημερομηνίες, δύο χωριά, την Πηγή και την Αγία Παρασκευή, όπου οι επισκέπτες απολαμβάνουν άλογα με τους αναβάτες τους να σκαρφαλώνουν την πλαγιά και να αποδίδουν τιμές στον Άγιο ενώ το γλέντι συνεχίζεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Επιστρέψαμε στην Πηγή ακολουθώντας άλλο μονοπάτι, αποκτώντας έτσι συνολική εικόνα από το οροπέδιο του Ταύρου.
Έχοντας χορτάσει μπόλικο ανοιξιάτικο ήλιο και καταγάλανο ουρανό, ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη εξόρμησή μας.

 

Χάρτης

 2022 04 03 Oropedio tou Tayrou Pigi map

 

Φωτογραφίες

Επιμέλεια

  • Κείμενο:  Ράνια Κεχαγιά
  • Φωτογραφίες:  Δημήτρης Καμπάνης, Μιχαέλα Καραβατάκη, Ράνια Κεχαγιά, Νικόλαος Μάγειρας, Δημήτρης Σταματέλλης
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 27/02/2022 ➡ Πεζοπορία στο Καριώνα

FacebookLesvosPro

GineMelosSyndesmoi

Μετάφραση - Translate