"ΟΡΕΙΑΣ"

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου

01/12/2019 ➡ Ιερό του Μέσσου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
01/12/2019 ➡ Ιερό του Μέσσου 01/12/2019 ➡ Ιερό του Μέσσου Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου "ΟΡΕΙΑΣ"

Κείμενο 1, Γρηγόρης Τσουμάρης

Την περασμένη Κυριακή περπατήσαμε με τον Ορειάς, στα Μέσα, σε μια θαυμάσια περιοχή με τεράστιο αρχαιολογικό, για την ιστορία της Λέσβου, ενδιαφέρον, αλλά και πολύ σημαντική περιοχή, για το περιβάλλον και την οικονομία του νησιού μας Μία περιοχή που από το Σάββατο είναι στην επικαιρότητα και απασχολεί όλους τους Λέσβιους.

Ξεναγηθήκαμε, από την καλή ξεναγό και πρόεδρο του Ορειάς κα Εγγλεζοπουλου, στο Ιερό των Μέσων, (το τριαντάφυλλο για την πολύ καλή ξενάγηση που μας προσέφερε Ευχαριστούμε).

Εν συνεχεία περπατήσαμε στο ανάχωμα του Διαβολορέματος μέσα από ένα θαυμάσιο πευκοδάσος της τραχείας Πεύκης περάσαμε στην περιοχή Χαληλ Πλάτη. Οι εναλλαγές των αποχρώσεων του πρασίνου θαυμάσιες, με το πεύκο και την ελιά να κυριαρχούν.

Μετά μέσα από καθαρά και περιποιημένα ελαιοκτήματα και παλιά εκκλησάκια φθάσαμε στην περιοχή Απδούλια όπου καταλήξαμε στη πολύ ωραία ταβέρνα η Εδέμ του Μπέη όπου απολαύσαμε μια ποικιλία κρεάτων και άλλων πολύ νόστιμων εδεσμάτων θαυμάσαμε τα ζώα στο ζωολογικό κήπο του καταστήματος και θαυμάσαμε τη θέα του Πυρραίων Ευρίπου αλλιώς κόλπου Καλλονής. Ευχαριστούμε τον Ορειάς για τις υπέροχες διαδρομές περιηγήσεις και ξεναγήσεις που μας προσφέρει.

 

Κείμενο 2, Νικόλαος Μάγειρας

ΟΡΕΙΑΣ, Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019: Ξεκινήσαμε με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Μέσων. Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της Λέσβου κατά την αρχαιότητα. Το κέντρο του νησιού. Με πάρα πολλές πολιτικές και θρησκευτικές δραστηριότητες. Θαυμάσια η ξενάγηση της Προέδρου μας.

Μετά ξεκινήσαμε την πεζοπορία από το Κρυονέρι. Περπατήσαμε στην αρχή έχοντας αριστερά μας το Διαβολόρεμα (Ένα μικρό ποτάμι που ξεκινά από το κέντρο του Δάσους) και μετά αφού το διασχίσαμε μπήκαμε σε ένα πολύ όμορφο πευκόδασος στην πλαγιά ενός βουνού έχοντας αριστερά μας πολύ όμορφη θέα τον αρχαιολογικό χώρο και τμήμα του κόλπου Καλλονής. Μετά μπήκαμε μέσα στον ελαιώνα και αφού κάναμε μια στάση σε ένα πολύ όμορφο εκκλησάκι του Ταξιάρχη, στους Λειμώνες, ανεβήκαμε στα Απδούλια και γευματίσαμε στη γνωστή ταβέρνα της περιοχής. Όλες αυτές οι περιοχές ανήκουν στην Αγία Παρασκευή και η πεζοπορία μας ήταν 10,5 km.

 

 

Χάρτης

Ieroy tou Messou

 Φωτογραφίες

Επιμέλεια

  • Κείμενο:  Γρηγόρης Τσουμάρης, Νίκος Μάγειρας
  • Φωτογραφίες:   Νίκος Μάγειρας, Βασίλης Ραϊστέλλης

FacebookLesvosPro

GineMelosSyndesmoi

Μετάφραση - Translate